2016. április 24., vasárnap

Son of a gun
-Fenegyerek-
(Sakkozó lókötők)


   Az első nagyjátékfilmes Julius Averyre esett a sor, hogy a valós karakterek ihlette alkotásával megszínesítse az ausztrál moziipart (ugyebár, nehogy már csak a Mad Max körül forogjon minden), mely egy átlagos bűnöző-gengszter történeten kívül egyáltalán nem tesz le semmi újat az asztalra, magyarán bizonyára nem ez az a mű, melyet a kontinens filmgyártási reneszánszának elindítására szántak.
  Ez persze nem zárja ki a tényt, hogy a végeredmény lehet jó. Mert igenis élvezhető alkotásról van szó. Abszolút látszik a rendező tehetsége (aki egyébként eddig még csak kisfilmeket készített) kár, hogy nem adtak neki elég időt, hogy tisztességesen elmesélje a sztoriját. 

   A cselekmény középpontjában egy JR (Brenton Twhaites) nevű fiatal srác áll, aki bűnelkövetés miatt hűvösre kerül. Nem egy kellemes hely, ezt a saját bőrén is megérzi. Ám Brendan Lynch (Ewan McGregor) aki egy hírhedt bűnöző a szárnyai alá veszi, így a maga hat hónap letöltendőjét biztonságosan"kiélvezi". Mind ennek viszont ára van. Szabadulása után JR-nek külső segítséget kell nyújtania Brendan szöktetéséhez, ezután pedig már csak azt veszi észre, hogy egy macska egér játéknak a része, ahol már az is megkérdőjeleződik, hogy ki kivel van. 

    A történetet egyharmadában nyomasztó börtöni jeleneteket kapunk melyek realisztikusságuk miatt lesznek ránk nagy hatással. Kőkeményen lefesti milyen az, ha valaki "megtetszik" a nagyfiúknak, valamint, hogy mennyi stressz, idegi probléma éri az ott "lakókat". Ezután átváltunk a kissé lassabb folyású, mégis izgalmas heist gengszterkedésbe, kegyetlen bűncselekmények sorainak lehetünk tanúi, a végén pedig egy ultimét flashback jelenettel zárjuk a cselekményt. 
Képtalálat a következőre: „son of gun”

   Ami igazán érdekes, hogy a film úgy vázolja ezt az erkölcsileg elítélendő életmódot, hogy az emberben tényleg felmerül a gondolat, hogy mindaz amit lát teljesen helyénvaló, sőt valóban élvezetes dolog-(elvégre melyik ember ne szeretne tengerre néző luxusapartmant, vaskos dollárkötegeket, na meg persze egy szépséges Alicia Vikandert)-és épp ennek a megjelenítésnek köszönhető, hogy annyira átérezhető a hangulat.
   Ám bármennyire lehet jó a tartalom, ha nem kapnak egyes részek megfelelő kidolgozottságot. A kevés játékidő hiányában pedig pont ez a zsúfoltság érzet az, ami nem tudja elkerülni a figyelmünket. Az ebből adódó értelmetlen következmények, a kihagyásos történetvezetés miatt fogjuk csak a fél filmet élvezni. 

   Magyarán aki ausztrál bűnözőket akar látni skót és svéd akcentussal, és már nagyon unja a Keresztapát valamint a Bankcsapda című filmet, annak menten tudom ajánlani ezt a sajnálatos módon félkészre sikerült, ám még így is szórakoztató alkotást.
   Végezetül egy jó tanács:- Ha az olvasók közül valaki sittre kerülne, iratkozzon be valami sakkszakkörre, mert így mire odakerül, épp bőrrel megúszhatja azt, sőt akár még hat darab aranyröggel is gazdagodhat.

(mellesleg magyar szinkronnal semmikép ne nézzük)

IMDB:   6,5

Előzetes link:
https://www.youtube.com/watch?v=l6iFNCOugik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése