2016. május 2., hétfő

Sicario
("Gyilkossági gyorstalpaló" Benicio Del Toro-val)


  Denis Villeneuve legújabb filmje egy zseniális kézikönyv arról, mi is zajlik "ott".-Hogy pontosan hol is van az az "ott"?-Nem máshol, mint ahol a kegyetlen, brutalitásban határt nem ismerő erőszak mindennapos, a korruptság szinte elfogadott, a drogkartellek pedig olyan mennyiségben vannak jelen, mint nálunk a kis ABC-k. Ez néven nevezve: Mexikó.


  A túszmentésre specializálódott FBI-os Kate Macer (Emily Blunt), egy balul elsült bevetés után, egy ismeretlen célú, elit katonai alakulat munkálataiba szövődik, akik életüket nem féltve próbálják, ha kell fegyverrel megállítani az embertelen módszerekre szakosodott Diaz-klánt, melynek tagjai bizony az emberrabláson és a drogcsempészeten kívül a véres kimenetelű barbárkodáshoz is értenek. Minden lehetőség adott az illetettek lebuktatására, ám a két titokzatos és rejtélyes motivációjú ügynök: a kolumbiai bérgyilkos Alejandro (Benicio Del Toro) és a kőszívű Matt (Josh Brolin), valamint a jogilag rendkívül bonyolult ügy csak nehezíti a munka véghezvitelét, olyannyira, hogy egy ilyen alvilági küzdelemben, lehetetlen tiszta kézzel teljesíteni a küldetést.

   És bizony ilyen világban élünk. Mindenki hall ezekről a mocskokról és a velük járó szintén csak elbírálandó tettekről, de lemerném fogadni, hogy senki sem tudja elképzelni, milyen is ez a való világban...ezt mutatja be a film. Döbbenetes és lelkileg megterhelő felfogni mindazt, amit az alkotás közölni akar. Maga a tény is elgondolkodtató, hogy amint kihull a sorból egy drogbáró, rögtön felváltja őt kettő, ezzel egy örök körforgást képviselve, melynek voltak, vannak, és lesznek áldozatai. Éppen ezért megrázó az, ahogyan a készítők vászonra vitték mindezen borzalmakat. Nem kímélnek minket, minden ami egy vérbeli thrillerhez kell, itt megtalálható: rothadó hullák, őrült gyilkosok, ketyegő bombák, éjszakai bevetés, offenzív kihallgatások, a végig jelenlévő feszültség, na meg a rendkívüli realisztikusság. Ezek összessége adja a nyomasztó hangulatot is.


   A karakterek már csak fele ennyire kidolgozottak. Nincs is konkrét hős-habár Emily Blunt-ot próbálták középpontba állítani-ráadásul a filmben jelenlévő szereplőkkel is elég nehéz azonosulni. Sablonosságuk miatt nincs semmi vonzó bennük (kivételt élvez Blunt a szépségéért), egyszerűen egy bosszúszomjas szamurájért, egy ma született bárány jellegű idealista hölgyért, na meg egy ismételten csak seggfej módon viselkedő, körszakállú figuráért képtelen voltam izgulni, és habár a színészek ezeket a  karaktereket jól hozzák (Del Toro komorsága egyenesen fantasztikus), nincs úgy semmi, amin keresztül beleélhetnénk magunkat a filmbe. Még szerencse, hogy mindezt, a precízen kivitelezett akciójelenetek, a perfekt légi felvételek, a nyomasztó zene feltudja húzni egy élvezhetőbb szintre.

  Összegezve, a film az emészthetősége miatt leginkább az idősebb korosztályú nézőközönséget célozza meg, de bárki, aki szereti a kiszámíthatatlan, realista jellegű thriller alkotásokat, az ezt is élvezni fogja.
Egy a lényeg: Ne húzz ujjat Benicio Del Toro-val, mert a végén még  meghúzza a ravaszt...!

IMDB:   7,7
Rotten Tomatoes:   93%

Előzetes link:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése