2016. április 2., szombat

Point Break
-Holtpont-
(Avagy a CSI: Helyszínelők és a Discovery Channel adrenalinfüggőknek gyártott műsorainak mixe)



   Lelkesedés, őrület, szenvedély és élet határok nélkül. Leginkább ezek a szavak jutnak eszembe az 1991-ben bemutatott Holtpont film remakejéről. Ötletes hangulatcsinálás, hiteles képek az extrém sportokról, valamint edzett emberek kifogyhatatlan tárháza. Ami mégis elszomorító az az, hogy ezen pozitív jelzők mit sem érnek, ha belegondolunk abba, hogy a fent említettek bármelyik sportcsatornára is egyaránt érthetődődhetnének, bónuszba az ott látott történéseknek-ellentétben ezzel a filmmel-súlya is van. 

   Ez egy tipikusan, olyan mozi, amelyben a kaszkadőrmunka sokkal megbecsülendőbb a színészi játéknál, pláne ha azt vesszük alapul, hogy itt lényegében csak ők nyújtanak szórakoztatást. Sőt ha, efféle perspektívából tekintünk az egész film tartalmára, egy egész kiemelkedő munkának titulálnánk el ezt az alkotást, a probléma még mindig csak az, hogy nem sport közvetítésre szerettem volna jegyet váltani, hanem egy adrenalinbombával megfűszerezett látványorgiára.

   Hogy ebből mit sikerült összehozni?- Egy motivációktól hiányos, két órás súlytalanságot. Bármilyen gyönyörűek is a helyszínek, akármennyire is kidolgozottak az akciójelenetek, számomra hiányzott a fogaskerék, amely úgy igazán összetartaná ezt a filmet. És habár maradéktalanul értékelhető és élvezhető az őrült és extrém kalandokon keresztül bemutatandó elszántság, kitartás és összetartás, sajna a mozi gyakran elrontja a momentumokat a maga magyarázkodásaival, túlságosan sokat szabadkozik a karaktereket illetően, akik így eléggé sablonossá, egysíkúvá válnak. Arról nem is beszélve, hogy ha legalább annyi jó jelenet került volna ki, mint ahány szereplőn tetoválás volt, sokkal kevesebb "holt pontja" lett volna a filmnek. 

   Nos összegezve, akiknek a szülei nem engedik, hogy energiaitalokat fogyasszon és ezáltal egy kis adrenalinra vágyik, azoknak  mentem merem ajánlani a Holtpontot, mert azért mégis csak sikerült némi maradandót teremteni, de ha lehetséges inkább az 1991-es változatot nézzük meg. A mozijegyre való pénzt meg inkább tegyük bele a malacperselybe, és gyűjtsünk valami hasonló kaliberű élvezetet szolgáló utazásra...

IMDB:   5,4

Előzetes link:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése