2016. április 16., szombat

James Bond-Spectre
(Avagy "Good bye Mr. Bond!")


   Kedvenc ügynökünknek megint meg kellett mentenie a világot, vagy ha nem is az egész világot, a társait mindenképp...na jó valljuk be, itt leginkább ő maga vált a célponttá (Mikor nem?), szóval elsősorban a saját bőre volt a tét. 
   A Craig-féle titkos ügynök széria elérkezett a záróepizódig, így a készítők úgy döntöttek ezt egy "mindent beleadunk+300 milliós büdzsével" meg is lehetne ünnepelni. Nem véletlen tehát, ha azt mondom, hogy lényegében minden megadatott ahhoz, hogy egy méltó befejezést kapjon a brit kém története, a kérdés csak az, sikerült-e ezt a szakembereknek véghezvinni. Többnyire igen.


   A történet ott folytatódik, ahol a Skyfall befejeződött. Jamesnek lecserélődnek munkatársai, és habár testileg már a régi, lelkét még mindig sebzik a régmúlt időkben elkövetett hibái, ráadásul egy titokzatos, antagonista, ultra-gonosz ürge is feltűnik, de nem azért, hogy angol szokáshoz méltóan délutáni teára hívja ami szeretett ügynökünket.
   Az biztos, hogy Bondnak van mit rendbe hoznia, és ezt a film jól is kezeli, ugyanis szépen bemutatásra kerülnek a macsó kém törlesztenivalói. Mondhatni ez egy olyan visszamerengő, összefoglaló sztori az egész szériáról, belekotyvasztva mindent, ami a nézőknek bejött a korábbiakban. A történet pedig konkrétan ezeknek a láncszemeknek az összefűzéséből áll össze, és ez (sajna) a végeredményen meg is látszik.


   Kétség sem fér hozzá, hogy az alkotók kivitelezés terén nagyot alkottak, ugyanis a film a maga '60-as, '70-es évekbeli stílusával látványosan megidézi az ekkoriban készült kémfilmek klasszikus elemit, kezdve az okosabbnál okosabb kütyüktől a szuper kocsikon át egészen a már megszokott "Bond-lányok" felvonultatásáig (itt kitérnék arra, hogy rögtön kettőt is kapunk: a gyönyörű Monica Belluci-t és a csinos, francia Léa Seydoux-ot) és nem utolsó sorban egy pofásan álnok gonosszal is bővül a csapat. Az akciójeleneteket már meg sem említem.


   Autó,-helikopter,-repülő kalandok sokasága, nem beszélve a grandiózus robbantgatásokról és fegyverpárbajokról, a vonatos részre pedig egyenesen az extra-vagány szó illik. Ám véleményem szerint itt magát az izgalmat a történet bonyolultságával, a "szónoklatvetélkedésekkel" tudják megteremteni, ami számomra át is jött, nem beszélve arról, hogy egy igazi karakter gonoszt is láthatunk. Főhősünk legnagyobb gyengéjével (azaz a nőkkel) való viszony is többnyire élvezetesen van bemutatva (szóvicc-hahaha), viszont ezekkel nem mindig tudta lekötni a figyelmem. 
   Az elején a szokott, nagyszabású "terepmunkával" kezdünk, melyet követ a lassú történetvezetés és a néhai adrenalinbomba, majd a történet végére ismét csak összeszedi magát a film és újból   felfokozott izgalomba kerülünk. Mindeközben pedig egy rendkívül összetett sztorit kapunk, melyen néha habár látszik az alkotói kreativitás hiánya, az előbbi részek tartalmát beleszőve a monoton részeket is hangulatilag feldobja.

   Összességiben, követve a hagyományokat ismételten egy szórakoztató, intelligens humorú Bond-filmnek lehetünk tanúi, mely bármennyire méltó befejezés, nem ajánlom, hogy az előző részek ismerete nélkül megnézzük, ugyanis így lehetnek részek melyeket nem valószínű, hogy épp ésszel felfogunk.
Mindenesetre most, hogy Daniel Craig végleg leáll a karakterrel, minden vállalkozószellemű férfiú belekezdhet egy MI6 ügynök kiképzésbe, hátha legújabban ő kerül majd a brit szuperkém bőrébe...

IMDB:   6,9

Előzetes link:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése