2016. február 25., csütörtök

Vakáció
(Avagy, hogy és mint ne szervezzünk kirándulást Hollywood-i film alapján)




   Én nem tudom miért, mostanában megannyi régi, kedvelt filmünket újragyártják (vagy éppen folytatják), csak azért, hogy azok a legújabb generációk igényeit kielégítsék, és szájbarágósan, olyan emlékekkel áldjanak meg minket, amik lényegében a 80-as 90-es évek filmjeinek újragondolása mai szemmel. 
   A Vakáció című film is ilyen, amelynek a régebbi részei büszkélkedhetnek népes rajongótáborokkal, maguk mögött hordozva megannyi mozis emléket, mellyel megáldották a nagyközönséget
   Mégpedig a hatodik Vakáció film sem kivitelezésében, sem értékekben való hordozásában sem viszonyítható régebbi társaihoz.
Nem mintha azok, valami filmtörténeti csodáknak számítanának, de mégis magukban hordozzák az akkori idők "esszenciáját", míg a mostani verzió sokkal inkább a modern ember hibáit, bajait, és az amerikai családokat parodizálja ki. Tehát bármely néző megállapíthatja, hogy ezt a filmet az álomgyárban nem is afféle "korszakújító" célokra szánták, de nem is egy történet újragondolásának, sokkal inkább csak egy egyszerű pop-corn, utónyári mozinak. A végeredmény legalább is erről árulkodik.

   A Grinswold család "hím vezére" Rusty (Ed Helms), hogy kissé jobban egyesítse a családi összhangot, egy kis utazásra viszi el a familiáját. Az utazás közben szembe kell nézniük egy "Walking Dead"-es kamionossal (Norman Reedus), egy igen csak felviagrázott Thorral (Chris Hemsworth), egy elszomorodott vad vízi túravezetővel (Charlie Day), egy közbiztonságot sértő családi autóval és még megannyi veszélyes és igencsak abszurd kaland tényezővel.-Lényegében ezzel az igen csak sablonos történettel állunk elébe, és inkább nem is húzom a szót e téren, már vagy 30 éve kitárgyalták ennek minden apró részletét.
 
   A vígjáték zsánerben szerencsére tényleg megállta a helyét, nem lehet e téren konkrét negatívumot felhozni. Számomra azért eléggé érezhető az amerikai családok kifigurázása, melyben az abszurditás igen csak jelen van. Megannyi szinte már fájdalmat okozó jelenet található a műben , a rendező alaposan használja a túlzást egyes, a családi életben előjövő témáknak a bemutatásakor. Leginkább a Családi üzelmek című film (2013) képei jutottak eszembe, ugyanis nagyon sok ismétlődő,  sablonos motívum jött elő ennél a filmnél, amit a fent említett moziban, szintén csak hasonló stílusban  előadtak, annyi különbséggel, hogy a Vakációban sokkal lazábban, szelídebben valósítják meg (csak hogy egyet említsek például ilyen az apa-fia kapcsolatnál előjövő megannyi baki), ezáltal sokkal emlékezetesebbé vált számomra egy-két klisés rész ebben a moziban, mint a már fent említett filmben, ugyanis sokkal jobban megtartotta az ökörködés és a humor között fekvő határt. 

   Számomra a film zenéinek a hallgatásából az jött le, hogy próbáltak minél inkább egy kissé Deja vu érzést adni, egyfajta komfortos élményt nyújtani az idősebb nézőknek, ezáltal olyan muzsikát felhasználva a filmben, melyre őseink egy-két évtizeddel ezelőtt a táncparketten ropták, vagy éppen csak ültek a mezőn egy rádióval, hallgatva a kedvenc zenéiket, ilyen utalás volt számomra: Seal-Kiss from a rose. ("Persze az is lehet, hogy szimplán csak ezt a számot húzták ki tombolán").



   Összességiben a film minden hibája (és kliséssége) ellenére, egy szerethető karakterekkel megáldott mozivá sikeredett, és mint azt már feljebb említettem szórakoztató, egy esti pop-corn kikapcsolódásnak tökéletes, de azért azt le kell szögeznem tényleg senki ne várjon eget rengető történetet, se semmi korszakújítót, csak kapcsolja ki az agyát, és nézze ezt  a sok, szinte sokkot kapott embert. Mellesleg ha egy kis kiruccanásra  vágyunk menjünk el túrázni, de semmi képen ne kövessük a filmben látottakat. Mert akkor, lehet átértékelődik bennünk mit is jelent számunkra az hogy:VAKÁCIÓ.

IMDB: 6,2






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése