2016. február 26., péntek

A tenger szívében
(Avagy film Moby Dick-ről, Chris Hemsworth személyi edzőjéről)




  Mindig is nagyobb érdeklődést váltanak ki belőlem azok a filmek, amelyek történeteinek alapját egy fiktív mű vagy éppen legenda szolgálja. Esetünkben a cím tartalma mögött egy Moby Dick nevű óriás bálna áll, aki az 1800-as évek elején megtámadta, és ezzel felforgatta az Essex nevezetű hajó legénységének az életét.
   Filmünk fölött Ron Howard (Apollo 13, Csodálatos elme) rendező babéroskodhatott, a végeredmény pedig maga a megtestesült élmény.

   Számomra nagyon sokat jelentenek az efféle mozikban a kosztümök, a hajók szinte már mérnöki kidolgozottságú részletességei, valamint a színek használata, ugyanis ha minden tényező adott, egy roppant otthonos atmoszférikájú történetben lehet részem, és ez jó, elvégre ez szolgálja maga a tényt, hogy bele tudjuk-e magunkat élni a filmbe.
   A két cselekményszálon futó történet, párhuzamosan mutatja be számunkra a jelent, valamint a múltat, amit a kiszámíthatatlan pillanatoknál való váltások emelnek egy igazán érdekes szintre.


   Az előzetesben látottak többnyire azt sulykolják belénk, hogy ez csontig-vérig csak is akciófilm, ám rá kell, hogy ébresszek mindenkit, hogy több van ebben, mint egy-két bálnaolajtól felrobbanó halászhajó. Sokkal inkább a hősiesség, a kitartás, a rendíthetetlenség és az elszántság drámája ez a mozi, ebből adódóan rendkívülien hozza elő az emberből az érzékeny oldalát, ugyanis a mű igen csak nagy hangsúlyt fektet a nyomort, a szenvedést, az éhezést, a betegségeket és nem utolsósorban az  óceánok, tengerek megannyi veszélyét túlélő bátor matrózokra, és ennek tökéletesítésére azok a szintén csak elszánt színészek adták át magukat, akik képesek voltak egy jó nagy fogyókúrát bevállalni csak is Moby Dick kedvéért.
 Még ha elengedhetetlen is egy ilyen filmnél, nagyon sokat dob a színvonalon a megannyi érdekes kameraállás, mellyel nemet mond a hétköznapi nézőpontoknak.
   De, hogy ne csak dicsérjem a filmet, negatívumként felhoznám, hogy néha sajna túl gyorsan halad előre a cselekményszál, szerintem ezzel olykor kihagyva néhány olyan részt is, amelyekből igazán mutathattak volna egy kicsivel többet, ezzel elkerülve a hihetetlen gyorsaságú problémamegoldásokat, mindazonáltal történet szempontjából is még inkább növelhették volna a film drámaiságát.

  Összegezve a film a hibák ellenére egy maradandó alkotás, melyben a többször említett érzelmi kitörések is közrejátszanak, valamint elárulom a látvány miatt sem kell aggódni...tehát horgonyt fel és már indulhat is: A tenger szívében!!!

IMDB:   7,0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése