2015. augusztus 27., csütörtök

Agymanók
  (Avagy a Pixar pszichológiai könyve)
Képtalálat a következőre: „agymanók”

 Ez egy gyerekfilm. Ezt hallani mindenütt. Kisgyermekes családok beülnek a filmre, mert látják, hogy animációs, valamint a fiatal korúaknak gyártott filmeket is jegyző Pixar stúdió legújabb szüleményeként jelent meg. Ez eddig teljesen rendben van. Lemegy a film, friss teltséggel mindenki kijön a moziból és azt lehet észre venni, hogy minden család elkezd tanulságokról meg empátiai kérdésről beszélni a fiatal mit sem értő gyerekeknek, akik teljesen úgy gondolják, hogy ugyan annyi mondanivalója van ennek filmnek, mint egy "Thomas a gőzmozdony" résznek. Pedig nem így van, sokkal többet mondd ez a film, mint hinnénk.
Képtalálat a következőre: „inside out”

Magát a történetet is nagyon ésszerűen kapcsolják hozzá a tényekhez, mint például, hogy kamaszkorban alakul ki legjobban a jellemünk, ebben az időszakban figyelhetőek meg a hormon változások, melyek nagy kihatással vannak ránk és környezetünkre.

A sztori: Riley boldogan éli mindennapi életét családjával és barátaival, ám apja munkát kap San Francisco-ban, így el kell hagyniuk az otthonukat. A kamaszodó lánynak hiányoznak a játszó és sport társai, valamint úgy érzi minden amije volt, most elveszett. Riley-ra is, mint minden emberre az érzelmei hatnak, akik ott élnek az agyában. Ezek az apró manók próbálják átvezetni őt a mindennapi nehézségein. Ám kitör a káosz és mindegyik érzelem összevetekedik a másikkal, amiatt, hogy miként kéne cselekednie. Közben Riley egyre keserűbb, és minden derűből kezd kifogyni miközben egyre inkább eluralkodik rajta a bánat.

Képtalálat a következőre: „inside out”

A film egy nagyon komoly, fontos témába van burkolva, ezek pedig pszichológiai alapúak, melyeket a fiatalok nem igazán tudnak kiszőni belőle. Fontos miként gondolkodunk, mert ezek a parányi gondolat szövevények határozzák meg cselekedeteinket és, hogy milyen irányba terelik életünket. A film nagy előnye, hogy eszméletesen érzelmes és olyan ötletesen ábrázolja az agyat és az emlékeket, hogy szinte már elhisszük, hogy tényleg ilyen a felépítése a miénknek is.

A film a szokott karakter bemutatós résszel kezd, az agymanóktól, egészen Riley legjobb barátjáig. Aztán szépen lassan beindul a történet, párhuzamot állítva elme és valóság között és ez rendkívül izgalmas, érdekfeszítővé teszi a jeleneteket-sosem unatkozunk. Bemutatja a képzeletbeli világot, a főérzelmeket, köztük Derűt, Bánatot, Majrét, Undort és Haragot és habár kulcsfontosságú jelentőségű jeleneteket szán nekik, ezt humorral beburkolva elrejti, melyet csak azok érthetnek meg, akik már jobban ''felkészültek”, ki tudják szőni a lényeget ezekből a részekből.

Én megkockáztatnám, hogy ez a valaha volt legjobb animációs script-é sikeredett, ugyanis nem szokásom a gyermekfilmeken elkönnyezni, de a végén már annyira lehet izgulni Riley sorsáért, hogy az szinte már kiborító és ettől beindulnak a saját érzelmeink (Igyekeztem nem szipogni-hüppögni, nehogy az összes gyerek engem bámuljon a film végére). A garanciát pedig növeli még a Michael Giacchino zseniális muzsikája.

A szinkronhangok tökéletesen meg lettek választva, minden színész a megfelelő karaktert kapta.
Az említett látványvilág eget rengetően ötletesen van meganimálva, minden egyes izzenet-mozzanat profi és hihető, melyet bizonyít, hogy mindent egybevéve 175 millió dollár a gyártási költség és úgy látszik nem csak nekem tetszik, ugyanis a film jelenleg 444,2 millió dolláros bevételével sok animációs filmet levert a dobogóról.

Mindenféleképpen érdemes beülni moziba, ugyanis megéri az árát és kapunk annyit pszichológiából, mintha egy adott zsánerű könyvet olvasnánk. Én habár azt vallom ez inkább egy felnőtt film,  a tartalma miatt, kisgyerekeknek is érdemes megnézni, ugyanis a szerethető karakterek közül mindenki talál magának kedvére valót. Aki meg lenézi ezt a filmet, nézzen kicsit magába és legyen DERŰsebb!!!


IMDB:   8,6

Előzetes link:
https://www.youtube.com/watch?v=xBF7cf_lyhw


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése